Manege

Pony Power voor Kids

Wat is Pony Power voor Kids?

Pony Power voor Kids is een cursusprogramma waarbij de sociale vaardigheden van kinderen in de leeftijd vanaf 6 tot 10 jaar op spelende wijze worden ontwikkeld. De cursus bestaat uit 5 lessen met elk een eigen thema. De thema’s hebben direct verband met hele praktische situaties waar uw kind in het dagelijks leven mee te maken heeft. Er is letterlijk veel beweging in deze cursus omdat de kinderen en de pony’s elkaar in beweging zetten, maar zeker ook in de figuurlijke zin. Door in beweging te komen worden tegelijkertijd gevoelens, zintuigen en denkprocessen in beweging gebracht. Kinderen worden daardoor meer bewust van hun eigen handelen, hun eigen zijn en hun eigen plek in het geheel.

Waarom met pony's?

Er is bewust gekozen voor een cursus mét pony’s. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat kinderen in de nabijheid van dieren veiligheid en vertrouwen ervaren, dit zorgt voor een emotionele balans. Ze worden niet beoordeeld of veroordeeld, en mogen geheel zichzelf zijn. Het samenzijn met pony’s versterkt het positieve zelfbeeld en geeft een kind veel zelfvertrouwen. Door het aanraken en knuffelen van de pony wordt er een ‘positief’ stofje aangemaakt in de hersenen (oxytocine) van het kind, waardoor het kind zijn/haar zorgen even kan vergeten. Daarnaast leert het kind ook over gedragsvaardigheden. De pony spiegelt het kind en reageert op zijn/haar gedrag. Hierdoor krijgen kinderen inzicht in hun eigen gedrag en de gevolgen hiervan. Ze leren zich snel aanpassen doordat ze dit direct in de praktijk met de pony oefenen. Deze directe feedback zorgt voor essentiële leermomenten tijdens de lessen. Er wordt tijdens de cursus niet paardgereden, alle oefeningen worden vanaf de grond verricht.

Praktische oefeningen

Doordat de cursus met hulp van pony’s wordt gegeven, leren de kinderen op een hele prettige, praktische manier over de inhoud van de thema’s. Elk stukje theorie wordt gekoppeld aan één of meer praktische oefeningen met de pony’s. Leren is leuk! Kinderen zien hoe de lesstof in de praktijk werkt; wat werkt wel en wat werkt niet. We zien hierdoor een zeer positieve enthousiaste houding bij de kinderen ontstaan en in enkele weken groeien ze in hun welbevinden en sociale vaardigheden. Kinderen die deelnemen aan de cursus leren op zichzelf te vertrouwen, gedrag van zichzelf en van anderen te begrijpen en ze durven hun grenzen te verleggen.

Samen leren

De lessen zijn praktijkgericht, educatief en speels mét pony’s, waardoor een dynamische leeromgeving gecreëerd wordt. Leren van en met elkaar en de pony’s. Letterlijk in beweging komen, zelf doen, zelf ervaren en zelf leren. De kinderen die Pony Power voor Kids hebben gevolgd zetten reeds op jonge leeftijd belangrijke stappen en vormen hiermee een stevige basis voor hun verdere ontwikkeling. Zelfvertrouwen, weerbaarheid, grenzen aangeven, samenwerking, positief gedrag en omgaan met emoties zijn onderwerpen waar aan wordt gewerkt tijdens de bijeenkomsten. Dit alles in samenwerking met elkaar én de pony’s. De groepen bestaan uit 4 tot 6 kinderen, onder begeleiding van gecertificeerde coaches tevens paardrijinstructeurs. De cursuslocatie in Tilligte heeft alle faciliteiten om de cursus gedurende het hele jaar te kunnen aanbieden.

Werkboek

Elke kind krijgt zijn/haar eigen persoonlijk Pony Power werkboek. Hierin staat de theorie van de 5 lesthema’s uitvoerig beschreven aan de hand van praktische oefeningen. De oefeningen worden voor een klein gedeelte tijdens de cursus uitgevoerd. Het kind neemt het lesboek iedere week mee naar huis zodat er ook thuis in het boek gewerkt kan worden. Het liefst samen met ouders, broers, zussen of andere familieleden. Doordat het gezin ook deelnemer wordt van de lesstof zal het geleerde nog meer betekenis gaan krijgen. De kracht van deze cursus zit hem voor een deel in de driehoek kind-coach-ouders. Het blijft niet bij de 2 uurtjes Pony Power voor Kids op Boerderijcampus, het leeft door thuis, op school en bij activiteiten buitenshuis.

Ouders van kinderen, welke de cursus reeds gevolgd hebben, waarderen deze met gemiddeld een 9.5! Met name de praktische leermethode in combinatie met de pony’s wordt als zeer positief en effectief ervaren door zowel kinderen als ouders.

Waar?

Cursuslocatie: Erve Meinders , Westenveldweg 13 te Tilligte.
Coaches: Marjolein Braamhaar, Anne Paus-Sand en Marlous Koop.

Meer weten over Pony Power voor Kids?

Wil je graag meer weten over Pony Power voor Kids? Neem vrijblijvend contact op via 06-51278060 of manege@boerderijcampus.nl of vul onderstaand formulier in.